6 tanács a kitűnő motivációs levélért

Írta:  T-HR Kft.

A tapasztalatok szerint a legtöbb álláskereső kellemetlen formalitásként gondol a motivációs levélre, és nem látja meg a benne rejlő lehetőséget egyéniségének kifejezésre. Holott, az álláspályázatnak ez a „kötelező rossznak" vélt eleme megkönnyítheti a pályázó útját nemcsak az interjúig, de a megpályázott pozícióhoz is. A motivációs levél tulajdonképpen az önéletrajzban már megfogalmazott tartalom egy változata, melynek az a célja, hogy felkeltse a kiválasztást végző érdeklődését.

Tanácsaink, mire ügyeljen, ha motivációs levelet ír:

 

  1. Legyen nyílt, logikus és lényegre törő. Mondja el, miért jelentkezett az adott pozícióra, miért vonzó az Ön számára.
  2. Mutassa meg, hogy figyelmes, és ügyel a részletekre – derítse ki a HR-es kolléga nevét és szólítsa meg személyesen.
  3. Hangsúlyozza jó tulajdonságait és terelje el a figyelmet a rosszakról. Ne próbáljon tökéletesnek mutatkozni - senki sem az. Gondoljon arra, hogyha sikeresen átmegy a rostán, s behívják interjúra, a rátermettsége legyen a téma, ne az, hogy hadilábon áll a határidőkkel.
  4. Koncentráljon a jövőre! Írja le, hogyan, milyen területeken szeretné a jövőben fejleszteni, tovább képezni magát. Ne felejtse el a hosszabb távú jövőképet sem – fogalmazza meg, hogyan látja magát 5-10 év múlva.
  5. Ismerje meg jövendőbeli munkaadóját! Jó benyomást kelthet, ha motivációs leveléből kitűnik – ismeri a céget, s könnyen tud azonosulni annak nemcsak a tevékenységével, de az általa képviselt szellemiséggel is.
  6. Néhány mondatban mutassa be saját magát is. Érdeklődési területei, vagy, hogy mivel tölti szívesen a szabadidejét nemcsak egyedivé teszik az anyagát, de az olvasó számára segíthetnek teljesebb képet alkotni a személyiségéről – ki tudja, talán épp azért Ön lesz a szerencsés befutó, mert ugyanúgy rajong a helikopter-makettekért, mint jövendőbeli főnöke.

(Forrás: http://motivationalletter.com/how-to-write-a-good-motivation-letter/)

Utoljára frissítve: 2015. január 12., hétfő 09:56