Karrierváltók - van olyan, hogy túl késő?

Írta:  T-HR Kft.

elágazások karrierváltás T-HRMilyen életkorban elfogadottak az éles kanyarok a karrierben, és hányadik születésnaphoz köthető az a fordulópont, amikor már negatívan ítéli meg a munkaerőpiac a jelentős váltásokat?

Múlt héten az amerikai HR szakértő, Tim Sackett, vitaindító cikket jelentetett meg a blogján. Arról írt, hogy ha valaki komoly váltást tervez a karrierjében, azt mielőbb tegye meg, nagyjából 30-35 éves korában, mert később már furán fognak rá nézni a HR-esek – az ő személyes tapasztalata alapján.

Néhány évvel ezelőtt készült egy kutatás a magyar karrierváltókról, 51 fő összesen 124 karrierváltását vizsgálták. A vizsgálat idején átlagosan 45 éves válaszadók, átlagosan kb. 3-szor váltottak – s a váltás alatt olyan jelentős karriermódosításokat értünk, amikor szektor, szakmai terület, vagy munkaerőpiaci státusz változás történt, netán a munka- és magánéleti arányok/ szerepek rendeződtek át (tehát korábban karrierfókuszú egyedülálló családot alapított, vagy főkereső családtag visszaült az iskolapadba).

Érdekes információkkal szolgál a felmérés azoknak a csoportjáról, akik multinacionális vállalathoz léptek be. Az életkor tekintetében az látszik, hogy akadt olyan munkavállaló, aki 53 évesen helyezkedett el multinál, még ha átlagosan, a többi csoporttal összehasonlítva, a multihoz belépőkre inkább fiatalabb korban történő váltás jellemző. A legkülönbözőbb területekről érkeztek munkavállalók nemzetközi nagyvállalatokhoz: korábbi polgármester, nyelvtanár, katona, vendéglátós döntött a karriere adott pontján ilyen típusú váltás mellett. Valamennyien arról számoltak be, hogy a korábbi szakmai tapasztalataik, az ezek során elsajátított egy-egy képességük sikeressé tette őket a multi-környezetben is. Ilyen tulajdonságok például a csapatszellem, a szolgáltatói attitűd, a fegyelmezettség vagy az alkukészség.

HR-esként, a kiválasztási folyamat során, érdemes lehet tehát a sorok között olvasnunk, s az eltérő területről érkező pályázók anyagát ilyen szemmel is áttekintenünk; egy-egy személyes készség, munkavégzéssel kapcsolatos tulajdonság különböző területeken is elsajátítható, nem feltétlenül szükséges a multis múlt, hogy egy pályázó remekül „működjön” multi környezetben.

A felmérés foglalkozott a multikat elhagyó karrierváltókkal is. A leggyakoribb indok, úgy tűnik, az erős ügyek iránti motivációval, a hivatástudattal függ össze. A belépés általában egy ésszerű döntés, amit a jó egzisztencia megteremtéséért, szakmai fejlődésért, státuszért hoznak a munkavállalók – később azonban hiányérzetük támadhat, s a civil vagy közszférában találják meg azt az ügyet, ami mellett el tudnak köteleződni, s ahol hasznosíthatják a korábbi kompetenciáikat. Ugyanakkor egyre több lehetőség kínálkozik a hazai munkaerőpiacon is a szabadúszók számára: multicéges tapasztalattal, de sokkal rugalmasabb körülmények között dolgozhatnak tanácsadóként vagy interim-managerként, esetleg projekt jellegű megbízásokon.

A teljes felmérést ezen a linken lehet elolvasni.

Az illusztráció forrása.

Utoljára frissítve: 2015. november 07., szombat 20:40