Öt tipp, hogy jobban menjen a nyelvtanulás!

Írta:  T-HR Kft.

galambhangok különböző nyelvenSok múlhat azon, ha valaki beszél idegen nyelveket. Nem csak a világ nyílik ki előttük, de a munkaerőpiacon is jobb helyzetben vannak azok, akik angolul, németül, vagy valamelyik latin nyelvcsaládba tartozó nyelven beszélnek. A nyelvtanulás azonban nem a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, rengeteg kitartást igényel, és sok munka előzi meg az első sikereket.
Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos jó tanácsot, amik megkönnyíthetik a nyelvtanulás beépítését a mindennapokba, és átlendíthetnek a holtpontokon.

1. Jelöljön ki kisebb mérföldköveket a Nagy Célhoz vezető úton!
Amikor valaki eldönti, hogy megtanul egy idegen nyelven, úgy érezheti magát, mintha egy hatalmas hegy lábánál állna – az egyértelmű, hogy felfelé kell mennie, de nem biztos benne, hogyan is fogjon hozzá a dologhoz.
Segíthet, ha kisebb, belátható időn belül teljesíthető célokat is meghatározunk magunknak, ne csak a nyelvvizsga megszerzése, vagy a folyékony beszéd számítson sikernek.
Mint minden célmeghatározás esetében, itt is érdemes konkrét határidőket meghatározni. Azt javasoljuk, fogjon egy papírt és tollat, és írja le, milyen határidővel milyen eredményt szeretne elérni. Érdemes nagyjából egy hónap alatt teljesíthető célokban gondolkodni - ne terhelje túl magát, de ne is vegye túl lazán a tanulást!

2. Találjon ki magának kihívásokat!
Miután lebontotta kisebb szakaszokra a Nagy Célt, találjon ki kisebb, nagyon könnyen, akár naponta teljesíthető feladatokat. Ilyen minifeladat lehet, ha minden nap megtanul 10 új szót, vagy 3 rendhagyó ige ragozását. Nagyobb cél lehet, de nagyobb sikerélményt is jelenthet, ha megszervezi, hogy 2 héten belül egy anyanyelvű nyelvhasználóval találkozik, vagy beszélget Skype-on.
Hogy ne legyen unalmas a szótanulás, bővítse a témaköröket – miután már választékosan tud beszélni az időjárásról, a családjáról vagy az egészségéről, mártózzon meg különböző szakmákban. Gyűjtsön olyan szavakat, amik segítségére lehetnek, ha fodrászhoz vagy a hobbiboltba megy, tanulja meg a szimfonikus zenekar hangszereinek, vagy egy-egy ország őshonos állatainak a nevét.
Próbáljon szórakoztató témákat keresni: ha jól érzi magát a célok teljesítése közben, könnyebben gyűri majd az akadályokat! És ne felejtse, hogy minden apró lépéssel a Nagy Célhoz kerül közelebb.

3. Mondja el másoknak is, hogy mi a célja!
Ösztönzően hathat az is, ha beszél a környezetének arról, mire készül. A „valamikor majd szeretnék egy nyelvvizsgát” bizonytalan cél, de ha másoknak is beszél róla, motiváltabb lesz, hogy valóra is váltsa. Írhat blogot a nyelvtanulásáról (időről-időre visszaolvasva a korábbi bejegyzéseit, a saját szemével látja majd a fejlődését), vagy csatlakozhat fórumokhoz, ahol más nyelvtanulókkal tud együtt tanulni, vagy éppen versenyezni. Ha nem vágyik a nagy nyilvánosság figyelmére, ossza meg a fejleményeket egy közeli barátjával vagy családtagjával. Higgye el, ha valakinek „be kell számolnia”, egy kicsit jobban igyekszik majd.

4. Egyszerre csak egy feladatra koncentráljon!
Fontos, hogy ne aprózza el az energiáit, és ne próbáljon egy csapásra nyelvzsenivé válni. Ha túlterheli magát, könnyen elkedvetlenedhet, és feladhatja a célját. Egyszerre csak egy nyelv tanulásával foglalkozzon, és ha nyelvtanulásba kezd, ne akarjon ugyanabban az időben a maratonra is edzeni, megtanulni meditálni, és megírni élete regényét is.

5. Ne feledkezzen el az alvásról se!
Végül, de nem utolsó sorban: aludjon eleget. Nem csak a testi regenerálódása miatt fontos, de ha jól ki tudja magát aludni éjszaka, másnap jobban működhet a memóriája, és kreatívabb lesz. Ha lehetősége van rá, pihenjen le délután is – egy-egy ilyen húszperces szieszta után ismét energikusan foghat munkához, s a pihenésre szánt idő többszörösét töltheti hatékony munkával.

A nyelvtanulás tehát egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Amint megtalálja a módját, hogy beépítse a mindennapjaiba, s közben gondoskodik a testi egészségéről is, sorra jönnek majd a sikerek is! Sok szerencsét!

Forrás: http://www.fluentin3months.com/rituals/

A kép forrása: http://chapmangamo.tumblr.com/tagged/animals

Utoljára frissítve: 2016. máj. 25., szerda 09:08