Pótszabadság az édesapáknak is!

Írta:  T-HR Kft.

Számos alkalommal foglalkozott már az Európai Unió is a család és a munka összeegyeztethetőségének problémájával. A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy ez a körülmény alapvetően befolyásolja a gyermekvállalási kedvet, legyen szó nőről vagy férfiról, aztán édesanyáról és édesapáról egyaránt.

Szülői szerepek: mindegyik egyenlő

Ahogy sok uniós tagállamra, úgy Magyarországra is jellemző az a törekvés, hogy megforduljanak a kedvezőtlen demográfiai folyamatok. A gyermekvállalási kedv csökkenése ugyanis nem speciálisan magyar, hanem már összeurópai probléma lett. A magyar családtámogatási rendszer összetett eszközrendszerével próbál meg kiemelt segítséget nyújtani a gyermeket nevelő családoknak. A családtámogatási eszközök komplex rendszerében az édesanyák helyzete kedvezőbb az uniós normánál. De mi a helyzet az édesapákkal?

Ahol már alkalmazzák

Norvégiát akár a kispapák országának is lehetne nevezni, hiszen a norvég férfiak a gyermekük megszületése után pontosan 12 hét fizetett szabadságot vehetnek ki. Magyarországon talán még azért nincs kultúrája az apás szülési szabadságnak, mert miután az apa hetekre, akár hónapokra kiszakad a munkaerőpiacról, a felmérések szerint is kimutathatóan romlik a karrierlehetősége és még a jövőbeli fizetésének az értéke is. Követendő példa lehet Németország is, ahol csaknem egyhónapnyi szabadság jár az apának az új gyermek születése után, amelyet a gyermek egyéves koráig kötelező kivennie, de ezt részletekben is megteheti.

Hasznos az élettani fejlődésben is

A szakértők szerint ugyanakkor az apás szülési szabadság haszna a későbbiekben jóval meghaladja majd a kezdeti költségeit, vagyis annak bevezetésével mindenki jól járna. Számos felmérés bizonyította azt, hogy az édesapák – főleg az első gyermekükkel ismerkedők – olykor nehezebben élik meg az otthonlétet az újszülöttel, mint az édesanyák, de ennek inkább élettani, biológiai és anatómiai (szoptatás) okai vannak, mintsem lélekbeliek. Az viszont egészen bizonyos, hogy a szülési szabadságon részt vevő apák jóval közelebb kerülnek a gyermekükhöz. Mediációs kutatások szerint a család nagyobb eséllyel marad együtt, a neurológusok pedig azt mondják, hogy a gyermek lelki fejlődése is egészségesebb lehet, nem beszélve arról, hogy az anya is kiegyensúlyozottabb, és később nagyobb eséllyel térhet vissza a munkaerőpiacra.

Ne keverjük az ötnapossal!

Az úgynevezett apaszabadság a 2015-ös évben is akkor illeti meg az édesapát, amikor megszületik a gyermeke. A pótszabadságnak a nagysága öt, ikergyermekek esetében hét munkanap. Ezekez a munkáltatónak minden esetben kötelező kiadnia. Az apának a pótszabadság idejére távolléti díj jár. Igénylése egyszerű: a gyermek születési anyakönyvi kivonatát be kell mutatni a munkáltatónál.

 

Állások édesapáknak?
Legfrissebb, csak aktuális állásajánlatok. Műszaki, minőségügyi, logisztikai állások magasan képzett szakembereknek. Válogasson a nyitott pozícióink között vagy küldje el önéletrajzát weboldalunkon, regisztráció nélkül. T-HR Kft
Utoljára frissítve: 2015. március 10., kedd 10:34