7 tipp a sikeres munkahelyi beilleszkedéshez

Írta:  T-HR Kft.

Tudta, hogy kb. fél évre van szüksége egy munkavállalónak, hogy beilleszkedjen egy új munkahelyen, betanuljon, megismerkedjen a körülményekkel, munkatársakkal, feladatokkal, s végre igazán munkához lásson? A legtöbb munkaadó ezzel tökéletesen tisztában van, így nincs miért aggódnia, ha az első hónapokban még nem találja a helyét. Tippjeink segítségével gördülékenyebb lehet ez a rázós időszak!

 

1. Figyeljen, tanuljon – és pihenjen

Az első hetekben nagyon sok újdonsággal fog találkozni – tartsa nyitva a szemét, a fülét és nyugodtan jegyzeteljen.

2. Tartson ki!

Előfordulhat, hogy ebben az időszakban hazaérve már semmihez nem lesz energiája – ez teljesen természetes, ne kedvetlenedjen el miatta. Amint nagyobb rutint szerez az új munkakörnyezetben, úgy lesz egyre kevésbé megterhelő – s remélhetőleg egyre örömtelibb – az új munka.

3. Nyugodtan barátkozzon – de csak mértékkel

Új munkatársai biztosan kíváncsiak Önre, keresse a társaságukat, mutatkozzon be nekik. Azonban vigyázzon, ne legyen nyomulós; rengeteg idejük lesz még megismerni egymást.

4. Kérdezzen!

Ha valamit nem tud, kérdezzen; nyugodtan forduljon szakmai és gyakorlati tanácsokért munkatársaihoz, főnökéhez. Az emberek általában hízelgőnek érzik, ha bennfentesként tűnhetnek fel, s szívesen segítenek.

5. Ne pletykáljon!

Sem az újoncoknak, sem a régi motorosoknak nem kellene pletykálniuk, azonban erre mégis sokan hajlamosak. A legjobb, ha kimarad ezekből – nem tudhatja, hogy mikor-kit bánt meg.

6. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik

A hiba a munka természetes velejárója, ne titkolja és ne is szégyellje, ha valamit elvét. Minél előbb lépjen tovább, a legjobb, amit tehet, hogy tanul az esetből, s nem követi el még egyszer.

7. „Dolgozzon keményen, bizonyítson, bizonyítson és bizonyítson!"

Mező Eszter, a T-HR Kft. ügyvezető tanácsadója szerint az új munkahelyen úgy tud a leginkább beilleszkedni, ha nem felejti el, hogy miért van ott. Az igyekezet és a lelkiismeretes munkavégzés mindenképpen jót fog tenni az Önről kialakuló képnek.

 

Illusztráció: Markus Spiske / www.temporausch.com

Utoljára frissítve: 2015. február 02., hétfő 12:16