Három tipp, hogyan válaszoljon a legnépszerűbb és legfontosabb interjúkérdésre!

Írta:  T-HR Kft.

t-hr interjú karrierMeséljen magáról! – ez az a mondat, ami szinte minden állásinterjún elhangzik, és amitől a legtöbb pályázó mégis zavarba jön; hogyan foglalja össze néhány percben a szakmai karrierjét és emelje ki a legelőnyösebb tulajdonságait, hogy abból az interjúztató is úgy érezze, őt keresi?!

Három tippet adunk, ami segíthet felkészülni erre az egyszerűnek tűnő, de nagyon is fontos kérdésre!

 

 

1. Készüljön fel a cégből!
Az állás megpályázásakor már valószínűleg kiderül, hogy milyen szakmai ismeretekre, tapasztalatra van szüksége az adott pozíció betöltéséhez, így jó lehet, ha az ennek megfelelő végzettségét, korábbi munkaköreit említi. Azonban a kiválasztáskor az is fontos szempont, hogy a munkahelyi közösségbe is be tudna-e illeszkedni. Érdemes átnéznie a cég honlapjának „Rólunk” részét, és tájékozódnia a vállalat hosszútávú terveiről, jövőképéről, és munkatársairól. Keressen kapcsolódási pontokat, melyek azok a célok vagy értékek, amikkel azonosulni tud.
Nem akkor lesz sikeres, ha listaszerűen felsorolja az összes jó tulajdonságát, sokkal inkább egy olyan általános benyomást kell kialakítania az interjúztatóban, hogy beleillik a csapatba, és segíteni fogja a céget a célkitűzései megvalósításában.

2. A láthatatlan névjegy
Gondolja végig, mit szeretne, hogyan jellemezze Önt az interjúztató, miután Ön távozott? „Vevő orientált”? „Elemző”? „Csapatjátékos”? Legalább kettő, vagy három olyan tulajdonságot válasszon, ami összhangban az előzőekben megismert vállalati értékekkel.
De semmiképpen ne mondjon olyasmit, ami valójában nem jellemző Önre, csak azért, hogy az interjúztató kedvében járjon. Ha a cégnél kiemelték a társdalmi felelősségvállalással kapcsolatos projekteket, ne mondja azt, hogy önkénteskedik, ha ez a valóságban nincs így. Ha egyetlen kapcsolódási pontot sem tud felfedezni a saját személyisége és a cég szellemisége között, az is nagyon árulkodó információ.

3. Mi az Ön története?
Miután kiválasztotta azt a 2-3 legfontosabb dolgot, amire szeretné, hogy emlékezzenek Önnel kapcsolatban, rendezze ezeket egy kerek történetté. Fogja a kiemelt tulajdonságokat, és aztán párosítson hozzá olyan korábbi tapasztalatokat, amik ezt alátámasztják. Például, ha tapasztalt a LEAN-ben, meséljen el egy konkrét megoldást, amit Ön vezetett be.
Ha minden tulajdonsághoz megvan a példa, rendezze őket időrendi sorrendbe, így követik majd az önéletrajza struktúráját. Ez segíteni fog az interjúztatónak, hogy kövesse, amiről beszél, és később könnyebben visszaidézi majd, az önéletrajzra pillantva, a személyes találkozójukat.
Végül találjon ki egy lezáró mondatot is, amivel összefoglalja a bemutatkozást. Az „Ezek alapján a képességeim és tapasztalataim alapján, biztos vagyok benne, hogy remek munkát tudnék végezni ebben a pozícióban” nem is hangzik rosszul.

Forrás:
https://www.themuse.com/advice/your-4step-plan-to-answering-tell-me-about-yourself-perfectly

Utoljára frissítve: 2015. november 10., kedd 20:02